Rupesin tuossa lukemaan ja päätin jakaa tiedon tännekin, koska mielestäni erittäin mielenkiintoista asiaa, joka koskettaa jokaisen elämää vaikkei lapsia olisikaan. Olen ennenkin ammattini puolesta tutkinut tarkasti tuotteiden INCI listat, mutta nyt syynään niitä entistä tarkemmin ja suuntaan ostokseni ennemmin luonnonmukaiseen kosmetiikkaan, kuin halpiskosmetiikkaan.


 

Seuraavat otokset ovat sivustolta;
http://www.bebesinfo.fi/sivu.php?artikkeli_id=61

Luonnonöljyt ovat parhaita vauvan iholle, sillä ne tukevat ihon luonnollisia toimintoja eivätkä synteettisten vauvaöljyjen tapaan sisällä parafiiniöljyä, joka tukkii ihon.

Useat vauvoille markkinoidut ihonhoitotuotteet (myös apteekin perusvoiteet ) sisältävät mineraaliöljyjä, eli raakaöljyteollisuuden sivutuotetta. Mineraaliöljy on kirkas, tuoksuton, nestemäinen öljy, joka ei pilaannu helposti. Sitä muodostuu kun öljystä valmistetaan polttoainetta. Mineraaliöljy on jäteöljyä ja se on hyvin edullista. Itse asiassa sen hävittäminen on kalliimpaa kuin sen ostaminen ja sen takia se on suosittu raaka-aine kosmetiikkateollisuudessa.

Mineraaliöljy on pääraaka-aineena monissa vauvanhoitotuotteissa, öljyissä, pesunesteissä ja voiteissa. Mineraaliöljy on vieras aine ihmiskeholle ja sillä on useita haitallisia vaikutuksia.

Parabeeneja puolestaan käytetään kosmetiikassa säilöntäaineena ja pidentämään tuotteen ikää. Parabeeni heikentää sperman laatua ja voi aiheuttaa miehillä kivessyöpää ja häiriöitä suvun lisääntymisessä. Naisilla se voi aiheuttaa rintasyöpää.

Ensimmäinen askel on opetella lukemaan kosmetiikkapakkausten ainesosaluetteloita. Valitse tuotteita, joissa on vähemmän valmistusaineita, ja vältä tuotteita, joissa on näitä valmistusaineita:

- parabeenit: methylparaben, butylparaben, probylparaben, isobutylparaben 
- ftalaatit  
- Sodium Lauryl Sulfate (SLS tai SLES)   
- Propylene glycol   
- mineraaliöljyt: Paraffinum liquidium   
- Triethanolamine (TEA),
- Diethanolamine (DEA)   
- Butylated hydroxythaluene (BHT)   
- Phenosyethanol 
- Triclosan  
- Formaldehyde
- Polyethylene glycol (PEG) 
- kaikki, missä on sana glycol tai methyl.

*Vältä vaippavoiteita, joissa on valmistusaineina boorihappoa (boric acid) tai natriumsorbaattia (sodium borate)

*Vältä kosteuspyyhkeitä, joissa on valmistusaineina 2-Bromo-2-Nitropropane-1, 3-Diol



Turvallisia luonnonkosmetiikka merkkejä myös äitien käyttöön ovat esim. Weleda, Madara, Earth Mama Angel Baby, Earth Friendly Baby, Melvita. Näiden raaka-aineina käytetään vain luonnon omia aineosia, kuten luonnollisia öljyjä, luonnon omia hajusteita  ja luonnon omia säilöntäaineita.